Slik vet du at du har med en psykopat eller sosiopat å gjøre

Av Jan Otto Hovda - 21. januar 2016

…Kanskje har du ikke møtt på en? Sjansen er at du har, men at du ikke har tenkt over at personen faktisk var i kategorien «psykopat», eller «sosiopat». Det kan også hende at du er en av de som har med én eller begge typer å gjøre, og gjerne vil stå opp for deg selv og faktisk gjøre noe med det! Her kommer det et innlegg til deg; uansett om du har vært «vitne» til deres dårlige vibber eller ei – slik at du kan vite om du har en slik personlighet i livet ditt – og hva DU bør gjøre med det!

Psykopater og sosiopater er like, og blandes ofte sammen til en felles betegnelse. I korte trekk vil jeg beskrive dem som kalde, følelses – og empatiløse mennesker som mener at alt skal handle om dem. De holder seg ikke til regler (de lager sine egne) og elsker mest av alt å manipulere andre rundt seg; som de i familien, venner, partner eller kollegaer – og de vet akkurat HVEM de skal utnytte. De gjør alt for å få oppmerksomhet og anerkjennelse – uansett hva som må til.

Det du også må vite, eller helt sikkert vet, er at de er verdensmestere – i ALT! Når du tenker over det, er det utrolig hvor mye disse menneskene har fått til, og i det hele tatt har hatt tid til oppgjennom årene! …Det er virkelig beundringsverdig! 

Psykopater –  Det sies at de i denne gruppen er født slik. De er som sagt kalde og mangler delen «empati» i sin personlighet. De er utrolig «smarte», i den forstand at de vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på, og hvilke mennesker de skal trykke på knappene til (spesielt sensitive mennsker med mye følelser)! De spiller et spill med deg – og elsker det. Det er lett å tro på dem når de snakker, for de er utrolig gode på å overtale og inspirere (manipulere) når det kommer til hva de mener er det rette. De er kalkulerte og planlegger handlingene sine over lang tid, ja, helt ned til hver minste detalj. De har sjarm og kan lure folk trill rundt. De har ikke dårlig samvittighet, noe som gjør det lett for dem å utføre de handlingene og komme med de giftige utspillene som de gjør, på en så ubehagelig og lite sensitiv måte som mulig.

Sosiopater – I motsetning til psykopater er disse «lært opp» til å bli sosiopater. Det er ulike grunner til at noen havner i denne gruppa, men oppvekst er det som skal sies å skylde det. Sosiopater er veldig impulsive og ikke på langt nær så kalkulerte og tålmodige i sine handlinger som psykopater. De er ikke planleggere, men utfører handlinger på impuls.

Det er heldigvis ikke mange av disse personlighetstypene i vår befolkning, men de finnes – og du har garantert hatt med én eller begge typer å gjøre tidligere. Husk at de er mennsker de også! Jeg mener på ingen måte å henge noen ut. Dette er en informativ artikkel for å skape et mer åpent rom rundt temaet. Jeg vet at det er mange som sliter med forholdet de har, eller har hatt til slike typer, og jeg har selv hatt vanskeligheter med det samme. Det er ikke lett å snakke om, derfor vil jeg dele noen tanker jeg har om dette på en respektfull, men ærlig måte.

psykopater

Dette er «typiske» ting du hører fra dem – som skummelt nok kan få deg til å føle alt fra: angst, depresjoner, sinne, verdiløshet, redsel og usikkerhet generelt:

«Jeg er så snill jeg, kanskje FOR snill!»  – hehe, dette sier de kun for å få empati og at du skal like dem før «morroa» braker løs!

«Du overreagerer og tenker for mye!» – de vil bare at du skal virke som den gale, den som tenker for mye, den med angst og den som stresser over unødvendig drama. Ikke slutt med det, føler du at det er noe, er det nok noe! Stol på magefølelsen din og ikke vær redd for å «overtenke»! Husk at de ikke vil virke som den gale her – det er jo deg det!

«Du er så fantastisk og flink og fin og, og… Skal jeg hjelpe deg med noe, kanskje!?» – dette gjør de også for å få deg på «god-siden»! De skal få deg til å like dem, slik at du ikke har noe grunn til å tro at de er onde mennesker. Når de har fått deg på sin side, ja da snur det! Pass på – for da kan de henge deg ut på de verst tenkelige måter. De vil jo ha action; at noe skal skje, helst NÅ! Da skjer det noe også – du blir lei deg og kanskje også sint?! Igjen – da er det de som har «vunnet», for de er jo bare snille, det er du som overreagerer og er «dramaqueen»!

«Du tåler jo ingenting, pingle!» – de tester deg konstant!!! De tøyer strikken helt til den sliter. De eeelsker hele prosessen. De vil se deg falle. De vil kjenne en seier av å være den som fikk deg til å bikke over. De er veldig flinke til å sense følelsene til andre, til å kjenne energier. De har ikke noen følelser selv, så de leker med dine – og vet akkurat når og hva de skal gjøre for å sette deg «ut av spill».

«Dette gjorde du da og da, der og der, sånn og sånn!» – de husker detaljer og vet hvilke detaljer å trekke frem – akkurat på riktig tidspunkt! De analyserer og kalkulerer data inni tankene sine, for så å bruke dem til å sette deg ut mest mulig.

«Åhhh, nei, du må ha misforstått meg! Det var IKKE det jeg mente!» – denne er fin vet du! Her skal de vri og vende på saken, slik at det er DU som har misforstått hele greia! Det var ikke slik de mente det! Det er du som tar feil! De er jo snille og gode mennesker som ikke ville ha gjort noe galt. Du har bare misforstått det de har sagt til deg, og det de har gjort. Dette er SÅ typisk for psykopater å si; at andre misforstår, slik at det er alle andre som har feil og ikke dem. Ofte benekter de også utsagn og handlinger HELT! Nesten med en sterk overbevisning at man tror dem. Det er det som er faren ved det!

«Du må ha en lidelse, hmm… Du er sjalu på meg,  og du er ikke er fornøyd med deg selv og livet ditt! Du er så svak, du er så syk, du er så stygg, du er jo faktisk helt borte!» – det er ikke grenser på hva de kan slenge ut for å få deg til å tvile på deg selv. Det er nesten morsomt hva de kommer opp med til tider! Om du også hører på hva de sier om andre som tidligere har vært en del av deres liv, vil du for det meste høre drittslenging. Alt som var gale med dem og hvordan de prøvde å ødelegge for han eller hun.

«Det er så synd i meg, ingen bryr seg om hva jeg mener!» – oppmerksomhetssyk, trenger jeg å si mer? De skal få deg til å synes synd i dem før de hiver seg over deg og spiser deg levende, hehe! De er ikke ydmyke i det hele tatt, men de er veldig gode skuespillere mange av dem!

«Du trenger meg vet du!» – dette er typisk at de sier til sin partner som er usikker på seg selv, har separasjonsangst eller som har lav selvtillit. Hører du en psykopat si slikt til deg, er det for å overbevise deg om at du aldri hadde klart deg alene, og at du trenger dem – men egentlig er det de som trenger deg! Mange sliter med å komme seg bort fra en slik situasjon, og havner ofte opp i et forhold med lignende personer opptil flere ganger – dessverre!

psycopath

…Det du bør gjøre om du har en slik person i livet ditt, enten det er din partner, et familiemedlem eller en kollega, er å holde deg så mye unna som mulig (helst HELT unna!) Det er IKKE sunt å forholde seg til denne typen mennesker. Det er giftig, og du fortjener det ikke! Ikke vær lei deg for at du møtte dem, og for tiden de har ødelagt for deg – tenk heller på alt du har lært av dem! Det er slik jeg prøver å tenke på det. Det er alltid en grunn til at vi «tiltrekker» oss de mennesker vi gjør. De er her for å lære oss ett eller annet vi trenger for å komme oss videre på vår egen vei mot våre ønskede mål!

…MEN det er ikke lett å «kvitte» seg med slik energi. De vil prøve å fiske deg tilbake ved alle anledninger, og ha deg på snøret så lenge som mulig. De vil tære på deg og ødelegge deg helt til du har fått NOK og kutter all kontakt. Om du ikke kommer deg løs på egenhånd, vil jeg be deg kontakte noen å få hjelp av. Vær ærlig og si det som det er – det er garantert noen som vil hjelpe deg og som har noen gode tips! Ikke utsett det, da blir det blir bare verre!

Kort oppsummert: psykopater fremstår som snille, omtenksomme, empatiske og hjelpsomme mennesker – helt til du blir kjent med dem. Da ser du hvordan de egentlig er: psykopater!

//Bilde-kilde: Pinterest.com//

Kommentarer

kommentarer