Til deg med strenge foreldre

Av Jan Otto Hovda - 27. februar 2016

Mange klager, syter og ser kun de negative sidene ved å være barn av disiplinerte og strenge foreldre. Jeg klandrer deg ikke – om du er én av dem! Selv har jeg vært der, og gravd meg ned i de negative sidene ved å ha strenge foreldre; spesielt i barne-og ungdomskolealder.

MEN det er jo så mange positive sider også! Det er viktig å sette livet i perspektiv – som er én av tingene jeg har jobbet mye med i den siste tiden. Tenk over hvordan DU vil se på din situasjon. Hva skal det bety for nettopp DEG å ha strenge foreldre? Hva lærer du av det? Hvem er du som individ når du har blitt oppdratt på den måten du har blitt oppdradd på? Hvordan kan du bruke dette til din fordel? Det er tusen spørsmål du kan stille deg selv, som vil hjelpe deg å finne de fantastiske sidene ved å ha strenge foreldre!

…Så, hva er egentlig strenge foreldre? Når kan man kalle dem strenge? Det kommer helt an på øyet som ser, men du vet godt selv om dine foreldre er strenge eller ikke!

strict

8 grunner til at du kan være takknemlig for at du har strenge foreldre:

1. – De bryr seg! Det vondeste jeg ser og opplever er unger som ikke har foreldre som bryr seg. De lar barna styre på akkurat som de vil. De lar barna være med hvem som helst, spise hva de vil, være ute så lenge de ønsker, og får alt det de peker på. Denne type foreldre virker kule dersom du er barn – men det er ikke like kult når du begynner å skjønne hvorfor du blir behandlet slik, og hva det kan utvikle seg til. Strenge foreldre passer på hvem du er med, hva du spiser, når du er ute av huset og når du skal komme tilbake, de spør etter deg når du er borte og de passer generelt på at du gjør det du skal gjøre. Med andre ord: De bryr seg om deg!

2. – Du lærer at ting ikke kommer gratis! Du må jobbe for det du vil ha. Strenge foreldre kaster ikke penger etter deg, og de lærer deg at ting må fortjenes før man kan få det. Hvor kjipt var det ikke at du var den eeeeneste i klassen som ikke fikk penger når du ville, haha!? Selv måtte du jobbe over lengre tid for å få råd til akkurat den éne tingen du ønsket deg. Når du ser tilbake på det, vil du nok innse at dette var noe du måtte lære deg slik at du skulle klare deg på egenhånd videre i livet. Ting skal ikke komme gratis – da er det ikke noe gøy! Jeg husker at de tingene jeg ønsket meg lenge, og jobbet i ukesvis for å tjene penger til, var nettopp de tingene jeg satt mest pris på!

3. – Du blir flinkere med penger! De lærer deg at penger er viktig å holde styr på, og at det er ditt ansvar å holde styr på dem. For du vet hva som skjer om du ikke klarer det, haha! Mange strenge foreldre liker å ha kontroll på pengene til barna sine til de er langt over 18, men det synes jeg er feil. Jeg mener at unge mennesker skal lære seg å styre pengene sine selv, slik at de er godt rustet for den oppgaven når de flytter ut! Om du har fått lov til å styre dine egne penger, og har strenge foreldre, lærer du verdien av det å tjene dine egne penger, og hvordan bruke dem fornuftig.

4. – Du kan lese situasjoner bedre! Med dette mener jeg at du vet når du bør snakke, og når du rett og slett bør holde kjeft! Ringer det noen bjeller? Strenge foreldre lærer deg å respektere andre. De lærer deg å lytte og tie når det er passende. De lærer deg også å komme med gode argumenter – for det er noe du har hørt fra dem helt siden du var liten! Du skjønner hvordan du skal bruke ordene dine på den rette måten for å få frem dine viktigste poeng! Du lærer deg også hvordan du skal oppføre deg i ulike settinger, med ulike typer mennesker.

5. – Du tenker deg om to ganger! Har du strenge foreldre vet du hva jeg snakker om. Du hopper ikke ut i nye og alvorlige situasjoner før du har tenkt på ulemper og fordeler 3454 ganger før du tar et valg. Du lærer også å finne frem til de beste måtene å overbevise andre om at du tar det rette valget. Du lærer deg med andre ord å tenke klarere over valgene du tar. Selv er jeg en person som alltid lytter til hjertet mitt og kjenner på magefølelsen når jeg tar avgjørelser, men ved å ha strenge foreldre har jeg lært at det er viktig å bruke hodet også. En god balanse vil jeg si er gull verdt!

6. – Du blir selvstendig! De forventer at du skal lære deg å klare ting på egenhånd. Du blir kastet ut i skumle situasjoner, og vokser litt for hver eneste én av dem! De lærer deg fra ung alder at du må ta ansvar – helst FØR de har sagt at du bør ta ansvar. Du får oppgaver i hjemmet; (matlaging, rydding, klesvask…) og med dét følger det et instinkt om å være selvstendig og arbeidsom når du er ute blant andre mennesker også!

7. – Du setter høyere standarder til deg selv og livet! Som sagt så setter de skyhøye forventninger til deg, og du har alltid noe å strekke deg etter! Du ser på deg selv som en som bør – og skal klare – store ting her i livet. Det å ha høye standarder er noe mange streber etter hele livet – men de som har vokst opp med et syn på seg selv og livet som noe som skal være best mulig, vil også leve etter nettopp disse standardene – i mange tilfeller iallfall. Foreldrene dine vil være der for deg og backe deg opp når du sikter enda litt høyere fra år til år. Bare pass på at du ikke sikter i feil retning, men at du sikter i retning av dine EGNE drømmer! Du lærer også at ikke alle forventingene foreldrene dine og andre har til deg, er noe du trenger å leve opp til! Viktigst av alt er forventningene du har til deg selv – og hva de betyr!

8. – Du ser hva som er viktig for DEG! Som nevnt under punkt 7, er det SÅ viktig at du ikke går i den retningen dine foreldre mener er den riktige, men at du finner din egen! Strenge foreldre har en tendens til å ikke se hva som virkelig er best for sine barn. De tror at dersom barna gjør det som virker tryggest og «best», vil dét være det som er best for dem. Slik er det ikke. Ingen kan være lykkelige om de kun går for det trygge og lureste. Gå for det som gjør at du kjenner at det brenner i hjertet, at du får sommerfugler i magen og tårer i øynene! Har du foreldre som presser deg til å gjøre noe kun for at det skal se bra ut, vil du komme i enda bedre kontakt med det som virkelig er viktig for deg selv. Du vil kjenne trangen etter å holde på med det DU brenner for og det som gir mening for DEG! Vær takknemlig for at de ønsker noe stort av deg, men ikke la dem styre deg i retninger som ikke føles som hjemme for deg!!!

Har du tenkt over noen av disse punktene selv? Eller føler du at det er vanskelig å se så lyst på det? Jeg tror det har mye med hvor gammel du er og hvor du er i livet, og hvem du er som person. Alle ser ulikt på livet og på situasjonene livet kaster oss ut i! Vi må gjøre det beste ut av det, og hvis vi setter livet i perspektiv, vil den oppgaven bli MYE lettere!

Husk at det er stor forskjell på foreldre som er strenge og foreldre som bestemmer over livet ditt. Sistnevnte er manipulerende og skumle! De går ikke under kategorien «strenge foreldre». De er i en egen kategori som jeg kan komme tilbake til senere.

//Bilder: Pinterest.com//

Kommentarer

kommentarer